Juristkommissionens debatt
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=6628
http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=6589
Angelägen FBI-debatt i kväll
I kväll klockan 19 arrangerar Södra Teatern tillsammans med Internationella juristkommissionen en synnerligen angelägen debatt: Kräver den organiserade brottsligheten ett svenskt FBI? Plats: Södra teaterns Kägelbana, Mosebacke torg 1-3.
Deltar gör bland andra Thomas Bodström, ordförande justitieutskottet och Jerzy Sarnecki, kriminolog. Missa inte det!
Varför inte också ta tillfället i akt och diskutera om ett svenskt FBI i form av en nationell specialutbildad polisstyrka kunde ha gjort mer nytta i jakten på att få fast den skyldiga för morden i Arboga, än vad den lokala polisen och åklagare verkar göra.
Maria Abrahamsson 2008-03-25 10:15 | Permalänk
Rapport från FBI-debatt på Kägelbanan
Så vågade även Svenson ta bladet från mun, konstaterade jag inte så lite nöjd på väg hem från FBI-debatten på Mosebacka i går kväll.
Den organiserade brottsligheten är mest semantik och inget att oja sig över, menade kriminologiprofessor Jerzy Sarnecki och uppmanade meddebattörerna Thomas Bodström, moderaternas kriminalpolitiska påläggskalv Ulrika Karlsson och tillförordnade rikspolischefen Bengt Svenson, att inte "bli tokiga".
Det var ovanligt många som hade tagit sig till Kägelbanan i tisdags kväll. Svenska avdelningen av internationella juristkommissionen hade bjudit in till diskussion om behovet av ett svenskt FBI. Spekulationerna om vem som ska bli ny rikspolischef bidrog kanske till publiktrycket.
En av kandidaterna är just Bengt Svenson. Efter en dubbelkoll med honom på telefon i dag får jag bekräftat att jag hade hört rätt. Om han fick bestämma skulle Rikspolisstyrelsens Operativa råd mot den grova organiserade brottsligheten få nationellt ansvar att vid viss typ av brottslighet kunna besluta att en nationell, specialutbildad polisstyrka (oklart hur stor, men kanske 200-300 man) ska sättas in. Även om inte alla 21 polismyndigheter är med på vagnen.
Svenson underströk lojalt att rådet redan i dag har tillgång till betydande resurser. Förutom en budget på drygt 100 miljoner kronor (som visserligen snart är slut) lånas poliser in utifrån för att jaga kriminella mc-gängmedlemmar och andra förhärdade typer som på dagordningen har rån, sprängningar, mordbränder, attentat mot åklagare, våld mot journalister, hot mot vittnen och skottlossning på öppen gata.
Vad Svenson efterlyser är något så beskedligt men för många ändå så svårsmält som ett formaliserat beslutsmandat. Nog för att större delen av Polissverige är representerat i Operativa rådet, men kommer man inte överens om en viss insats går den polisiära samordningen i stå.
Nej, Svenson är försiktig nog att inte ta ordet FBI i sin mun. Det gör inte Bodström heller även om socialdemokraterna är inne på samma spår. Även jag struntar i namnskylten. Viktigare är att polisorganisationen anpassas efter brottslighetens utveckling. Och då får Ulrika Karlsson ursäkta. Det duger inte att upprepa vallöftet om 3 000 fler synliga poliser till nästa val.
Inget fel med fler poliser, eller med regeringens satsning på fördjupad myndighetssamverkan mot försäkringsbedrägerier, skattefusk och annat med kopplingar till organiserad brottslighet. Moderaternas tal om att tiden inte finns för en organisationsförändring håller ändå inte. Det t f rikspolischefen efterlyser är bara ett regelverk med tydligare beslutsordning, ingen ny organisation.
I Lunchekot i dag uttalade sig plötsligt Jerzy Sarnecki bekymrat om det ökade antalet kriminella uppgörelser. Konstigt. Varken när jag läste kriminologi för honom på tidigt 90-tal eller därefter har jag någonsin hört honom medge att någon brottslighet ökar. Bagatellisering av kriminell verksamhet har varit hans varumärke. Om Sarnecki nu är "bekymrad" står väl domedagen för dörren.
Maria Abrahamsson 2008-03-26 18:32 | Permalänk